Levensgever schets

Levensgever

LCC Klooster

Over Levensgever

'Levensgever' begon met een tekening gemaakt met Inkt stift op Papier op A4 formaat. In het werk zijn bijzonder veel details verwerkt waar je niet op uitgekeken raakt. Dit komt vooral door de mix van diverse levensfases verbeeld in één kunstwerk. De eerste tekening is voor het eerst geplaatst op Blogspot blog. Het originele begeleidende bericht bij de blogpost van Jeroen was:

Weer eens een tekening gemaakt met mijn stabilo stiften, 'normale' tekeningen zitten er niet in.

Met de inkt tekening als uitgangspunt werd de levenslijn voortgezet in een geheel nieuw kunstwerk.

Dit schilderij is een goed voorbeeld van het oeuvre van de kunstenaar Jeroen van der Steen. Om het werk nog persoonlijker te maken werd een deel van de werktafel uit het oude atelier van de kunstenaar in het uiteindelijke schilderij verwerkt.

'Levensgever' is geïnspireerd op het verhaal van een vriend. Zijn vriendin was mogelijk zwanger. Uit het vrouwelijk figuur komen twee sissende slangen. De ene hand vormt een pistool dat staat voor zelfverwijt. In de andere hand met lange nagels zit een baby. De baby heeft vrolijk zijn handen in de lucht. De buik bevat een grote wond met operatiedraden. Het figuur draagt een jokerhoed op de schedel. Ze wordt omringd door een wietblad en een vliegend hart. De achtergrond is een mengeling van rood en blauw. Deze kleuren zijn afgezwakt met wit wat het symbool is voor het loskomen van de eigen muze.

Wat direct opvalt aan de baby met blauwe ogen is dat hij of zij zich afwendt van de moederborst. Kennelijk geniet de baby al heel vroeg van het leven. Dit komt tot uiting doordat de baby spontaan zijn handen in de lucht steekt. Doordat het gezicht van de moeder ontbreekt zullen we nooit weten wat haar rol is in de levensgeschiedenis van de baby.

Elk schepsel zoekt naar erkenning in zijn creatieve leven. Het doodshoofd kijkt vertederd naar het leven in moeder’s hand, maar het heeft wel kruizen in beide oogkassen.

Resultaat

Schilderij


Materiaal

Acrylverf, poscastift


Medium

Doek


Jaar

2009


Formaat

100 x 120 cm


Oriëntatie

Staand


Status

Te koop


Eigenaar

In eigen beheer